İzmir Bullet Güvenlik Kamera Sistemleri
Güvenlik Kamera Sistemleri

Güvenlik Kamera Kayıtları Kimlere Verilir?

Yüzyıllar boyunca insanlığın korunmaya ve güvenliğe olan ihtiyacı çığ gibi büyümüştür. Çağların gelişmesiyle birlikte güvenliğe olan açık teknolojinin ilerleyişiyle kapanmaya başlamış ve üstün zeka ürünleri olarak güvenlik kameraları üretilmiştir. Güvenlik kameralarının sağladığı kapsamlı görüntü ve video kayıtları birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Peki, güvenlik kamerası hangi alanlarda kullanılmaktadır? Güvenlik kamera kayıtları ne için talep edilir? Kamera kayıtları hangi sürelerde saklanmaktadır? Bununla birlikte güvenlik kamera kayıtları kimlere verilir?

Güvenlik Kameralarının Kullanıldığı Alanlar

Güvenlik kameralarının icadından itibaren güvenliğin önemi oldukça artmıştır. Bununla birlikte güvenlik kameralarının kullanıldığı ve tercih edildiği mecralarda büyük bir oranda farklılık göstermiştir. Bu mecralar kısaca şöyledir;

  • İnsanların yoğunlukla bir arada bulunduğu iş yerlerinde, şirket, dükkan ve mağazalarda güvenlik kameraları bulunmaktadır.
  • Finansal işlemlerin yürütüldüğü banka, borsa, kuyumcu ve döviz merkezlerinde birden fazla güvenlik kamerası kullanılmaktadır.
  • İnsanların geçici olarak konaklamalarının sağlandığı butik apart, otel ve misafirhanelerde tercih edilmektedir.
  • Yaşam alanlarından en önemlisi olan apartman ve site girişlerinde güvenlik kameraları tam zamanlı koruma için tercih edilmektedir.
  • Sağlık merkezlerinde, güzellik ve spa merkezlerinde, hastanelerde güvenlik kameralarının kullanımı oldukça önemlidir.

Güvenlik Kamera Kayıtları Ne İçin Talep Edilir?

Güvenlik kameralarının kayıtları oldukça önemlidir. Birçok farklı açıdan görüntü kaydeden bu kameralar; güvenliği sağlanmasının yanı sıra suçların aydınlatılmasında ve suçluların tespit edilmesinde delil niteliği taşımaktadır. Güvenlik kamerası kayıtları, olası meçhul olayların nihai bir sonuca varması için talep edilebilmektedir. Bununla birlikte bu kayıtlar; hukuk nezdinde delil niteliği taşımakta ve davalarda haklı ve haksızın tespit edilmesi için kullanılmaktadır.

Güvenlik Kamera Kayıtları Kimlere Verilir?
Güvenlik Kamera Kayıtları Kimlere Verilir?

Kamera Kayıtları Hangi Sürelerde Saklanmaktadır?

Remi ve hukuki dayanağı olan güvenlik kameralarının kaydettiği görüntülerin belli bir süre muhafaza edilme ve arşivlenme süreleri bulunmaktadır. Kayıtların hangi alanda kullanıldıklarına göre de saklanma süreleri değişkenlik göstermektedir. Genel anlamda muhafaza süreleri 2 ay olarak bilinir. Bankalar için güvenlik kameralarının kayıtları BDDK tarafından alınan kararla 6 ay olarak belirlenmiştir. Banka ve finansal işlemlerin yapıldığı ATM’lerde bulunan kameraların kayıtları 60 boyunca muhafaza edilmektedir. Banka şubelerinin içerisinde bulunan kameraların görüntü kayıtları ise 90 ile 180 gün arasında arşivlenmektedir.

Güvenlik Kamera Kayıtları Kimlere Verilir?

Kamera kayıtlarının bir kişi veya kuruma verilmesi oldukça güçtür. Zira kayıtlar özel hayatın gizliliği kapsamında korunması gerekmektedir. Güvenlik kameraları gün içerisinde anlık kayıt yapmaktadır. Delil niteliğinde kullanılmadığı takdirde herhangi bir şahıs, kurum veya kuruluşlarla paylaşılması yasaktır. Kamera kayıtlarının paylaşıldığı durumlar ise şöyledir;

  • Herhangi bir soruşturma durumunda resmi makamlar tarafından kamera kayıtları talep edilmektedir.
  • Şahsi olarak bir suçun aydınlatılması için polise resmi başvuru sonucunda olayla ilgili kamera kayıtları toplatılabilmektedir.
  • Herhangi bir kaçırılma, kayıp gibi can güvenliğinin tehlikeye düşmesi durumunda güvenlik kameralarının kayıtları resmi makamlarca talep edilebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.